Ελλάδα, όπως Αργεντινή: Τα μεγαλύτερα λάθη του ΔΝΤ.

ellada-krisi1-458x01395233861Στα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιλαμβάνεται η ελληνική περίπτωση, όπως και η περίπτωση των χειρισμών της κρίσης στην Αργεντινή το 2000. Αυτό επισημαίνεται σε νέα έκθεση αυτοκριτικής του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ διερευνώντας τις προβλέψεις των στελεχών του ταμείου σε 103 χώρες για την περίοδο 1990-2011 και ειδικά σε χώρες μεγάλου ενδιαφέροντος στις οποίες έχουν χορηγηθεί σημαντικά ποσά όπως η Ελλάδα, διαπιστώνει πως οι εκτιμήσεις είναι «παραδοσιακά» αισιόδοξες, ιδίως όσον αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

Στην έκθεση πάντως υπογραμμίζεται πως τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πρώτη αξιολόγηση (review) κάθε προγράμματος τα λάθη διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό. Αυτό βέβαια δεν ίσχυσε στην ελληνική περίπτωση, όπου μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Απριλίου 2013, το ΔΝΤ αναθεώρησε επανειλημμένα τις προβλέψεις του για το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014, εξέλιξη που λειτούργησε επιβαρυντικά στο σχεδιασμό του προγράμματος προσαρμογής.

Τα ρίχνουν στην «χημεία»

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ αναφέρεται στη σημασία που έχει για την ποιότητα των δεδομένων η συνεργασία με τις εθνικές Αρχές και η διαπραγμάτευση μαζί τους. Ακόμη, αναφέρει ως κομβικής σημασίας παράγοντα το πρόσωπο του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ και την «χημεία» μεταξύ των κλιμακίων και των εθνικών Αρχών.

Σύμφωνα μάλιστα με συνεντεύξεις που διενέργησε το γραφείο, συνήθως τα στελέχη του ταμείου εμφανίζονται να φθίνουν σε μία χώρα έχοντας στις αποσκευές τους προβολές πιο συντηρητικές (ή λιγότερο αισιόδοξες) από αυτές των κυβερνήσεων και κατά τη διάρκεια της αποστολής, η θέση της ομάδας του ΔΝΤ χαλαρώνει και γίνεται πιο συμβιβαστική.

Με βάση τις ίδιες συνεντεύξεις, πολλά στελέχη του ταμείου θεωρούν πως το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι πιο ανοικτό στην αποδοχή των λανθασμένων προβλέψεων, ειδικά στην περίπτωση χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη του ΔΝΤ που ερωτήθηκαν από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης είχαν αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι η «ποιότητα» των προβλέψεων θα πρέπει να εξακριβωθεί ανά περίπτωση και όχι σε απόλυτους όρους.

Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ υιοθετώντας μέρος των συστάσεων του Γραφείου Αξιολόγησης χαρακτήρισε κρίσιμο το να μαθαίνει κάποιος από τα λάθη του παρελθόντος και τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να υπάρξουν ποιοτικότερα εσωτερικά μαθήματα κατάρτισης για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των στελεχών του Ταμείου.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξασφάλιση της διατήρησης της θεσμικής μνήμης», σημειώνεται σε σχετική εισήγηση της διοίκησης του ταμείου.

Αμερόληπτες προβλέψεις

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης δήλωσε ικανοποιημένη από τις διαπιστώσεις του όσον αφορά την ποιότητα και την ακρίβεια των προβλέψεων του ταμείου, αλλά και από το ότι οι προβλέψεις του προσωπικού χαρακτηρίζονται ως «αμερόληπτες» στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Τάχθηκε ωστόσο και εκείνη από την πλευρά της υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης της μαθησιακής κουλτούρας του ταμείου και την έκδοση συμπερασμάτων από τα σφάλματα του παρελθόντος.

Η έκθεση αναφέρει πως οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πιο ορθές από του ΔΝΤ σε πολλές χώρες (επικαλείται πάντως αναφορές οικονομολόγων σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε «τεραστίως λάνθασμένη πρόβλεψη» huge forecasting error για το ελληνικό έλλειμμα το 2009), ενώ σημειώνει πως η ακρίβεια του ΔΝΤ στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις ήταν συγκρίσιμη με εκείνη του ιδιωτικού τομέα.

Στο σημείο αυτό το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης σημειώνει πως το ΔΝΤ πρέπει να διατηρήσει την πρακτική της ανάθεσης εξωτερικών αξιολογήσεων των προβλέψεών του σε αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες, προκειμένου να συμβάλει στη διασφάλιση ότι οι προβλέψεις είναι υψηλής ποιότητας και ότι η διαδικασία ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές.

πηγή

This entry was posted in Αναδημοσίευση από The Press Project.gr. Bookmark the permalink.

1 Response to Ελλάδα, όπως Αργεντινή: Τα μεγαλύτερα λάθη του ΔΝΤ.

  1. Ο/Η oxtapus λέει:

    Reblogged this on Oxtapus *blueAction.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s