Ο στραγγαλισμός της χώρας.

07Έχουμε ένα κράτος μπαταχτσή, το οποίο την ίδια στιγμή ανερυθρίαστα επιβάλλει την πιο επαχθή φορολογία στους πολίτες, δημεύοντας ουσιαστικά τις περιουσίες τους. Τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, που ξεπερνούν τα 5 δισ., είναι αποκαλυπτικά για τη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση έναντι των Ελλήνων φορολογουμένων και των προμηθευτών του Δημοσίου.

Το σκηνικό αυτό συνθέτει ο νέος φόρος στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ), που επιβάλλει ακόμα και σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, γνωστό ως χαράτσι της ΔΕΗ, πρωτοφανείς και ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην πραγματικότητα έχουμε ένα κράτος που «φεσώνει» και στη συνέχεια έρχεται να ληστέψει και από πάνω, «γονατίζοντας» οικονομικά τους πολίτες του.

Και πάνω σ’ αυτά ακριβώς τα αποκαΐδια του Μνημονίου, το οικονομικό επιτελείο επιχαίρει, σχεδόν θριαμβολογεί, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας! Ο κυνισμός τους είναι πλέον εκτός ορίων!

Εκτός όμως από ανάλγητη, η κυβέρνηση παίζει και με τη νοημοσύνη μας. Ισχυρίζεται, με βάση αυτά τα στοιχεία, ότι το επόμενο στοίχημα είναι η «βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή»!

Αυτό όμως που προκύπτει από τα δικά της στοιχεία, τόσο για τα φέσια των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλει, είναι ότι τα «πρωτογενή πλεονάσματα», πάνω στα οποία οικοδομεί τη διαπραγματευτική της τακτική έναντι της τρόικας, είναι λογιστικές αλχημείες και επί της ουσίας «παλάτια στην άμμο».

Αν υπάρχει ένα δίδαγμα από τις πάγιες αυτές μεθοδεύσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η δημοσιονομική σταθερότητα θα προκύπτει μόνο… στα χαρτιά και μόνο ως αποτέλεσμα πολιτικών αποστράγγισης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Αυτόν ακριβώς το στραγγαλισμό η κυβέρνηση τον βάφτισε success story και επαίρεται τώρα ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο και αρχίζει η ανάκαμψη».

Στην πραγματικότητα, το μόνο αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι να υπονομεύεται κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης για αλλαγή πορείας και να αντλούν όπλα οι δανειστές μας για να μας ζητούν να συνεχίσουμε «στον ίδιο δρόμο». Το πρόσφατο μήνυμα του «φίλου» της Ελλάδας Γιουνκέρ ήταν σαφές: λιτότητα και λιτότητα και λιτότητα και όποιος αντέξει!

πηγή

This entry was posted in Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία. Bookmark the permalink.

1 Response to Ο στραγγαλισμός της χώρας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s