Έβγαλε Βρώμα η Ιστορία ότι………. !!!

14212045_1662479004067627_6876519145117693020_nΣτέργιος Μπακολουκάς

 Η Ιστορία δεν διδάσκει μόνο αλλά είναι και προφητική. Άμα την πάρεις από κοντά, οι προφητείες της δεν είναι μόνο μπούσουλας και ντορός μαζί, αλλά τις περισσότερες φορές η κατανόηση του παρελθόντος προβλέπει τα προβλήματα του μέλλοντος με τέτοια ακρίβεια, που ξεπερνά ακόμα και αυτή των προφητειών του “Αγίου” Παϊσίου. Οι λύσεις δε που σού δίνει για να μην την ξαναπάθεις είναι μασημένη τροφή, έτοιμο γκολ, πάρτο βάλτο!

Να ένα παράδειγμα:
Η τελευταία φορά που φτάσαμε μια ανάσα από την πτώχευση, πριν την επίσημη χρεοκοπία μας εντός του Ευρώ που έφερε τα μνημόνια και τα δεινά που σήμερα ………. «απολαμβάνουμε!», ήταν το 1993 με κυβέρνηση ……….. Κ. Μητσοτάκη.

Ίσως θυμόσαστε ότι αυτή τη χρονιά η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είχε να πληρώσει τα χρεολύσια αλλά ούτε καν τους μισθούς και τις συντάξεις. Είχε προηγηθεί μια τριετής διακυβέρνηση από τον …..Εθνάρχη του Νεοφιλελευθερισμού και της Διαπλοκής Κ. Μητσοτάκη κατά την οποία η Χώρα κατέγραψε μια παγκόσμια και αδιαφιλονίκητη πρωτιά αξεπέραστη μέχρι σήμερα. Αυτός ο κυβερνήτης λοιπόν κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια εξουσίας να γίνει κάτοχος παγκοσμίου οικονομικού ρεκόρ. Διπλασίασε, σε απόλυτα νούμερα και ποσοστά, το χρέος της χώρας. Αυτό όμως είναι ένα άλλο κεφάλαιο, με το οποίο θα ασχοληθούμε αργότερα!!

Στο προκείμενο:
Αν συγκρίνουμε τα ποσοστό επί του ΑΕΠ του Δημοσίου χρέους των δύο περιόδων 1993-94 και 2009-2010, η Χώρα μας το 1993 είχε Δημόσιο Χρέος ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ από αυτό του 2009! Το δε ποσοστό επί του ΑΕΠ εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ξεπερνούσε το 44%, πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 2009-2010 το οποίο ήταν 33,49% επί του ΑΕΠ.

Λιανότερα:
Το δημόσιο χρέος του 1993-94 σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2009-2010 που πτωχεύσαμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τοκοχρεολύσια τα οποία ήταν μεγαλύτερα, σε ποσοστό ΑΕΠ, αυτών του 2009-2010.
Το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό κάθε φυσιολογικού και με κοινή λογική πολίτη “………….παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι” είναι : ΜΑ ΚΑΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΔΡΑΧΜΗ!
Τότε το 80% του χρέους ήταν σε δραχμές (το υπόλοιπο 20% το είχε ξεπουλήσει ο ίδιος σε συναλλαγματική ισοδυναμία. Ευτυχώς έχασε τις εκλογές και δεν πρόλαβε να μετατρέψει-ξεπουλήσει και το υπόλοιπο. Το έκανε αργότερα ο αδερφοποιτός του, Σημίτης με τη μετάβαση στο Ευρώ και μας αποτελείωσε).
Έτσι είχε το προνόμιο του ελέγχου της ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, κρατώντας ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ και ΚΕΦΑΛΑΙΑ στο εσωτερικό της Χώρας.

Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και αυτή η ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην προσπάθεια να μην χρεοκοπήσει επίσημα η χώρα, είχε τη δυνατότητα να τυπώνει επιπλέον χαρτονομίσματα για να πληρώνει τις οφειλές της εντός της χώρας, αλλά και να εκδίδει έντοκα γραμμάτια με υψηλό επιτόκιο για να δανείζεται από την εγχώρια κεφαλαιαγορά. ΚΑΙ ΟΛ’ ΑΥΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ!
ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ Η ΧΩΡΑ ΤΟΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1. Το μέγιστο συμπέρασμα αυτής της μικρής ιστορίας είναι ότι Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ.
2. Για να μην παρεξηγηθώ. Αναφέρομαι στις Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και απόψεις, οι οποίες αποδεδειγμένα, για τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, είναι αν όχι καταστροφικές , τουλάχιστον επιζήμιες και εχθρικές.

πηγή

This entry was posted in Στέργιος Μπακολουκάς. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s