Εμμονές ανθρώπων της εξουσίας.

Λένε κύκλοι του Μαξίμου, αναφερόμενοι στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί από τον ελληνικό λαό και όχι από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής».

Εύγε. Γιατί όμως δεν ασχολούνται μ’ αυτόν τον δύστυχο λαό παρά τους ενδιαφέρει μόνο τι λέει ή τι κάνει το κόμμα της αντιπολίτευσης;

Δεν έχουν κάτι πιο ωφέλιμο και παραγωγικό να κάνουν;

Μας έχουν πιπιλίσει το μυαλό με κορόνες του Μητσοτάκη και των στελεχών του κόμματός του.

Ας τους αγνοήσουν επιτέλους· φτάνει πια η τόση εστίαση σε γνωστές, εξάλλου, φιλελεύθερες φωνές και πώς θα τις αφανίσουν. Είναι πολιτική κυβέρνησης κάτι τέτοιο;

Να ψηφίζεις αδιαμαρτύρητα μνημόνια (εντάξει, μερικοί δάκρυσαν…) και να προσπαθείς να καλύψεις την ήττα σου μεταθέτοντας τις ευθύνες στην αντιπολίτευση;

Εδώ δεν ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε, οι παλιλλογίες του Μητσοτάκη μάς μαράνανε.

Μπορεί τούτη η κυβέρνηση, που όλο για τον λαό μιλάει, να κάνει κάτι δημιουργικό γι’ αυτόν τον λαό;

Η αντιδεξιά ρητορική κακό τούς κάνει, δεν το καταλαβαίνουν; Εντάξει, μάστιγα για τον τόπο η Δεξιά, οι περισσότεροι το γνωρίζουμε καλά αυτό.

Αλλά μήπως η Αριστερά με τις πράξεις της δεν βαδίζει ολοταχώς προς τον ίδιο δρόμο; Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη.

Οι εξυπνακισμοί και οι τραμπουκισμοί δεν έχουν θέση σε σοβαρούς και πολιτισμένους ανθρώπους, όσο κι αν το είδος αυτό τείνει να εκλείψει.

Εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική (ο αέναος τρόμος του τυράννου μήπως τον αποκεφαλίσουν) κινδυνεύουν να μεταμορφωθούν σε δήμιους του αυτονόητου και της καθημερινότητας.

Ε, τι θα κάνει κι ο έρμος ο λαός -δεν θα τους καταγγείλει στη συνείδησή του, δεν θα τους πάρει με τις λεμονόκουπες;

Εάν είναι τόσο ζεστές και αναπαυτικές οι πολυθρόνες της εξουσίας και δεν θέλουν (με τίποτα) να τις χάσουν, ας γίνουν πιο φιλικοί· εάν αυτό τους είναι αδύνατον λόγω ιδιοσυγκρασίας, ας πάψουν τουλάχιστον να είναι εχθρικοί απέναντι στους διαφωνούντες.

Διαφορετικά, στο εγγύς μέλλον, θα σπάσουν τα μούτρα τους.

Κάτι τέτοιο δεν θα ‘ναι χωρίς επιπτώσεις, κυρίως στον ψυχισμό τους, που, άμα τραυματιστεί, δύσκολα επουλώνεται.

Ωστε καλό θα ‘ταν να επικρατήσει κάποια ομόνοια, αν και η έννοια φαίνεται ξένη στην Ιστορία της χώρας· ακόμη και στην αρχαία ελληνική γραμματεία σπάνια εμφανίζεται (στον Δημόκριτο μόνο και σε δυο-τρεις Σοφιστές).

Ο πολύς κόσμος αγωνιά και προσδοκά να δει μια κάποια -αν όχι βελτίωση, τουλάχιστον- σταθερότητα στα εισοδήματά του και ελπίζει σε μια ανάκαμψη της οικονομίας· καρφί δεν του καίγεται για το τι λένε Μητσοτάκης και λοιποί της μείζονος ή ελάσσονος αντιπολίτευσης -αυτοί τη δουλειά τους κάνουν, αισχρά ίσως και χυδαία κατ’ αυτούς αλλά την κάνουν.

Το έργο είναι που κρίνει τις κυβερνήσεις και όχι η ρητορική δεινότητα των μελών τους· η ουσία, πώς αλλιώς να το πει κανείς. Τι δεν καταλαβαίνουν;

ΥΓ.: Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι ο κόσμος έχει μπουχτίσει, έχει απαυδήσει από την επιμονή Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να προβάλλουν σαν πανάκεια το «πολιτικώς ορθόν», το κεκοσμημένο αυτό τίποτα του καπιταλισμού, η μεγάλη απάτη που έχει συναρπάσει φιλελεύθερους και αριστερούς, παθιασμένους με τα δικαιώματα (τεττίγων, βοοειδών και άλλων όντων).

«Τι μαλακίες είναι αυτές που μας τσαμπουνάτε;» είπε ο νέος πρόεδρος -και οι πολλοί συμφώνησαν μαζί του.

Η κοροϊδία δεν περνάει πλέον. Ενα σκαμπίλι στο καθωσπρέπει των κυβερνώντων και των χάπατων, αυτό ήταν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Καλύτερα ο λαϊκισμός, ακόμη και χυδαίος, είπαν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, παρά αυτό το γλοιώδες και αβάσταχτο «ήθος» των νέων ορολογιών στην επικοινωνία.

ΥΓ. (2): Είναι κατανοητό νομίζω πού «δένει» το υστερόγραφο (1) με το κυρίως κείμενο: στις εμμονές των ανθρώπων της εξουσίας.

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Η Εφημερίδα των Συντακτών. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s