77 χρόνια από την εκτέλεση πενήντα αθώων Ελλήνων στον Υψηλάντη Βοιωτίας από τους Ναζί!

Λεωνίδας Σωτηρίου του Σωτηρίου ( 10/3/1919--08/01/1944) Λεωνίδας Σωτηρίου ( 10/03/1919 _08/01/1944)

Ο Υψηλάντης είναι χωριό του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων  του Νομού Βοιωτίας,  κτισμένο στις πλαγιές του Ελικώνα, πάνω από την πεδιάδα της Κωπαΐδας και σε υψόμετρο 200 μέτρων.  


Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βρασταμίτες, ονομασία που διατήρησε μέχρι το 1953 και το σημερινό του όνομα το οφείλει στον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, Δημήτριο Υψηλάντη ο οποίος αντιμετώπισε επιτυχώς τους Τούρκους στην μάχη της Πέτρας που διεξήχθη στην περιοχή το 1829.


Κοντά στον Υψηλάντη, στις 8 Ιανουαρίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 50 Έλληνες, που κρατούνταν στις φυλακές Λιβαδειάς. Αιτία για την μαζική αυτή εκτέλεση αγωνιστών υπήρξε ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη μέσα στο χωριό Υψηλάντης, από αντάρτες που δρούσαν στον Ελικώνα.   Πενήντα Έλληνες για κάθε νεκρό Γερμανό. Αυτή ήταν η «εξίσωση» των Ες Ες. Με γερμανική διαταγή απαγορεύτηκε αυστηρά η κατάθεση στεφάνων, η σταυροθεσία και η τέλεση μνημοσύνου για τα θύματα. 

Σε  µαρτυρίες που προέρχονται από φακέλους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας µε ένδειξη «Ναζιστές εγκληµατίες πολέµου» και αφορούν αλληλογραφία του Έλληνα εκπροσώπου στα Ηνωµένα Εθνη και του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκληµάτων Πολέµου (Greek Νational War Crimes Office), καταγράφονται εγκλήµατα σε πάνω από 60 πόλεις και χωριά της ελληνικής επικράτειας, ανεβάζοντας τον αριθµό των κατηγορουµένων σε εκατοντάδα και πλέον, για την περιοχή της Βοιωτίας καταγράφονται τα εξής: 

 – Κωπαΐδα, Δοµβραίνα Βρασταμίτες και Αλίαρτος: Κατηγορούµενος ο διοικητής της Εταιρείας Κωπαΐδος Otto ή Orst Magers για δολοφονίες αµάχων, πλιάτσικο, απρόκλη τες καταστροφές ιδιωτικής περιουσίας και εκτέλεση 50 οµήρων στους Βρασταµίτες. 

Ο Κιουσόπουλος σηµειώνει στην έκθεσή του µε αρ. 19 ότι ο Magers είχε εγκατασταθεί µερικά χρόνια προτού ξεσπάσει ο πόλεµος ως γεωπόνος στην περιοχή, απεδείχθη όµως ότι ήταν µυστικός πράκτορας της Γκεστάπο που ενεδύθη αµέσως τη στολή του γκεσταπίτη και ανέλαβε τη διεύθυνση της Βρετανικής Εταιρείας Κωπαΐδος πουλώντας στη µαύρη αγορά σηµαντικό µέρος της περιουσίας της προς ίδιον όφελος. 

***********************

Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον Λεωνίδα Σωτηρίου.

Ο Λεωνίδας Σωτηρίου του Σωτηρίου ήταν το ενδέκατο παιδί του Σωτηρίου Ιωάννη Σωτηρίου και της Κωνσταντίνας Σπυρίδωνος Μπελίτσα. Ήταν παντρεμένος με την Λουκία Θεοδώρου Μπέλλου. 

Στις 09,10, και 11 Σεπτεμβρίου 1943 πήγαινε  κάρβουνα από το Στείρι στη Λιβαδειά.   Το Σαββάτο 11 Σεπτεμβρίου 1943 μετά  την παράδοση πήγε στο σπίτι της αδελφής του Θεοπίστης, σύζυγος Ιωάννη Καντά. Εκεί τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και τον έκλεισαν στις φυλακές Λιβαδειάς.

Στις 8 Ιανουαρίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές τον εκτέλεσαν μαζί με άλλους 49 Έλληνες, που κρατούνταν στις φυλακές Λιβαδειάς στον Υψηλάντη.

πηγή ΜΑΛΚΙΔΗΣ

This entry was posted in Στείρι, Στειριώτες αγωνιστές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s