Επιτελικού Κράτους το…ανάγνωσμα!

Αυτή δεν είναι διαχείριση κρίσης, αλλά επιχείρηση αποφυγής ευθυνών.

00_001_20220124_sooc1643021122-1024x683Άρης Ραβανός

Διαφημίζεις συνεχώς τον όρο Επιτελικό Κράτος. Επενδύεις πολιτικά πάνω σε αυτό. Και όμως έρχεται ένας χιονιάς που σου γκρεμίζει το αφήγημα. Και όντως αυτό έγινε με το χιόνι που πέφτει στην Αττική από το πρωί της Δευτέρας.

Επί τέσσερις – πέντε ημέρες οι αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν ότι όλα έχουν ρυθμιστεί και πως υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την κακοκαιρία.

Και όμως ήρθε ο χιονιάς και, όχι απλά γκρέμισε το επιτελικό κράτος, αλλά το απογύμνωσε κιόλας, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Γιατί απογύμνωση είναι όταν επικρατεί χάος σε κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους της Αττικής, αλλά και στην Αττική Οδό. Ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας υπήρξε κυκλοφοριακό χάος. Υπήρχαν άνθρωποι στα οχήματά τους, τουλάχιστον έξι ώρες για να διανύσουν μια απόσταση 15 χλμ.

Ναι, θα πουν κάποιοι, μα υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Σε ένα βαθμό ας το δεχτούμε. Αλλά όταν ο εργαζόμενος πρέπει να πάει στην εργασία του και κάποια στιγμή του λένε ό,τι πρέπει να φύγει για να προλάβει την επιδείνωση του καιρού τι κάνει; Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει Ι.Χ. να γυρίσει σπίτι του, διότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν κυκλοφορούν γιατί και αυτά αποσύρονται από την κυκλοφορία. Τι κάνει;

Και πως είναι δυνατόν να κλείνουν κεντρικοί δρόμοι; Δεν υπάρχουν ευθύνες; Θα λογοδοτήσει κανείς; Θα κάνει κάποιος την αυτοκριτική του;

Κανείς δεν αναμένει να γίνει αυτό σήμερα, αλλά τουλάχιστον μόλις κοπάσει η κακοκαιρία ας βρουν στο Μέγαρο Μαξίμου την γενναιότητα να πουν, «εδώ έγιναν λάθη» και να αποδοθούν ευθύνες. Κάποιοι πρέπει να φύγουν από τις θέσεις.

Εκτός εάν βρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αντί της γενναιότητας, έναν καθρέφτη, κοιταχτούν και πουν το αλαζονικό: καλά τα πήγαμε, νεκρούς δεν είχαμε!

Αυτή δεν είναι διαχείριση κρίσης, αλλά επιχείρηση αποφυγής ευθυνών. Η πολιτική δεν είναι μόνο μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά και διαχείριση καθημερινότητας που όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, κατατρώγει κυβερνήσεις.

πηγή

This entry was posted in Αναδημοσίευση από in.gr. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s