Αδιαφορούντες…

8-ypoklopes[ Γιώργος Σταματόπουλος ]

Εξεταστέον εάν το μέγα θέμα των υποκλοπών απασχολεί την κοινωνία, εάν δηλαδή είναι ισχυρό όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης ώστε να ταρακουνήσει και εν τέλει να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα αζήτητα. Εννοείται εδώ η κοινωνία της περιφέρειας, του ορεινού όγκου. Λοιπόν: σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ποια συνταγματική εκτροπή, ποια συρρίκνωση της δημοκρατίας και ποια ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Τίποτα από όλα αυτά δεν τους απασχολεί. Ξεχωρίζουν στις χορευτικές φιγούρες [και μπράβο], έτσι όμως και «τολμήσει» κανείς να ανοίξει έναν, έστω μικρό, διάλογο για το τι συμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου είναι σαν να μιλάει σε έναν χαλύβδινο τοίχο.

Ούτε που σχολιάζουν το αισχρό γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας διόρισε ο ίδιος πρόσωπο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη θέση του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή ότι ο γενικός γραμματέας ήταν ανιψιός του. «Σιγά τώρα», αποφαίνονται με ύφος δε, «αυτά γίνονται εδώ και δεκαετίες, όλες οι κυβερνήσεις τα ίδια κάνουν. Οι υποκλοπές μάς μάραναν;». Καλά, δεν τους μάραναν οι υποκλοπές, τι στο καλό άλλο τους μαραίνει; Μόνο η ακρίβεια στη βενζίνη και αυτό για τις βόλτες με τα αυτοκίνητα – μόνο οι πραγματικοί αγρότες [αλλά είναι λίγοι] εκφράζουν τη δυσφορία τους και την οργή τους. Και ο χειμώνας δεν είναι μακριά…

Προφανώς δεν είναι αυτή η πραγματικότητα για το σύνολο της περιφέρειας, λέω απλώς ότι αυτή η στάση δεν πρέπει να παραβλεφθεί, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη από εκείνους τουλάχιστον που επιθυμούν να πάρει την άγουσα ετούτη η π α ρ ά λ υ τ η κυβέρνηση και να ανασάνει κάπως η χώρα. Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ πολλοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά το κρύβουν επιμελώς, είτε διά της απουσίας τους από την αγορά είτε επικαλούμενοι τον φόβο του κορονοϊού – άρα δεν υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικά. Λίγοι είναι εκείνοι που προβληματίζονται για την αυταρχικότητα της παρέας του Μητσοτάκη. Αλλά δεν μπορούμε να «στουθοκαμηλίζουμε» για μεγάλο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα οι επιτήδειοι να αλωνίζουν ανενόχλητοι. Θα πει κανείς ότι έτσι ήταν πάντα η περιφέρεια, όμως τα τελευταία χρόνια σαν να έχει πλήρως αποχαυνωθεί [ξαναλέμε: κομμάτι της ικανό, όχι όλη].

Ελα όμως που η ελληνική περιφέρεια, ειδικά ο ορεινός όγκος, γοητεύει και συναρπάζει ακόμη και την πιο λυπημένη ύπαρξη. Ουδείς πλέον διαβάζει εφημερίδες, πλην μερικών «παλαιών», ούτε καν τηλεόραση παρακολουθεί – όλες οι «συνομιλίες» γίνονται μέσα από το διαδίκτυο [μικροί μεγάλοι τα παίζουν στα πέντε δάχτυλα, σαν παιγνιδάκι].

Είναι πλέον πασιφανές τούτο: τα όντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλάσματα αρπακτικά και εκδικητικά, δεν έχουν σχέση με φιλελευθερισμούς και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς – έχουν την εξουσία και κάνουν ό,τι προστάζει η μικρή τους εθνική [αλλοπρόσαλλη] συνείδηση. Οσους διαφωνούν με την «πολιτική» τους μάς θεωρούν εχθρούς του έθνους – για φαντάσου: οι δουλόφρονες και οι υποτακτικοί σε «μεγάλες» δυνάμεις. Καλά κάνουν με τέτοια λαϊκή αδιαφορία…

ΠΗΓΉ

This entry was posted in Αναδημοσίευση από Η Εφημερίδα των Συντακτών, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s