Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων στη μάχη της Σφάλας από την κόρη του Χρήστου Κατσούλη.

Κατσουλη ΧρΠιστή στο ετήσιο ραντεβού για την απόδοση τιμών στο μνημείο πεσόντων στη μάχη της Σφάλας η Χριστίνα Κατσούλη–Τρόκα (21/09/1943-), κόρη του Χρήστου Κατσούλη καταθέτει στεφάνι στο μνημείο, μετά το μνημόσυνο που διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

Λίγα λόγια για το ιστορικό της μάχης της Σφάλας.

Στις 10 -11 Σεπτεμβρίου 1943, στη θέση «Σφάλα» Αράχοβας, ( 5ο Km Aράχοβας- Δελφών) δόθηκε μια από τις σημαντικότερες μάχες της περιόδου 1941-44, εναντίον των Γερμανών φασιστών.

 Πρωτεργάτες οι αντάρτες του ένδοξου ΕΛΑΣ με  τους κατοίκους της  Αράχοβας που μάχονταν λυσσαλέα εναντίον των κατακτητών.

maxh2820292Στην σκληρή αυτή αναμέτρηση πήρε μέρος η μαχητική ομάδα του Στειρίου και έχασε τον αρχηγό της Χρήστο Κατσούλη (1914-1943) για τον οποίον ο Νίκος Καλοπήτας, καπετάνιος του 9ου λόχου στο 11/34 Τάγμα Λιβαδειάς του ΕΛΑΣ σε γραπτή μαρτυρία του αναφέρει τα εξής:
« Πολλοί αντάρτες πιαστήκανε στα χέρια με τους Γερμανούς. Είδα με τα μάτια μου τον αρχηγό της μαχητικής ομάδας του Στειρίου, Χρήστος Κατσούλης λεγότανε και ήτανε παλικάρι από τους λίγους που γνώρισα εκείνα τα χρόνια. Πάλευε μ’ ένα Γερμανό και μια να πέφτει κάτω ο Γερμανός μια ο δικός μας. Για μια στιγμή κατόρθωσε και πετάει τον Γερμανό κάτω από τον τοίχο της στροφής και τον σκότωσε. Δίπλα του αμέσως πίσω από την τάφρο φύτρωσε άλλος Γερμανός με το μυδράλιο και άρχισε να μας βάζει. Γυρίζει απότομα ο Κατσούλης και τον σκοτώνει και αυτόν και μόλις έσκυβε να πάρει το μυδράλιο, τον σκότωσε ένας άλλος Γερμανός. Τον έκλαψε όλη η Αρβανιτιά στην περιφέρειά του. Δε γεννιέται εύκολα τέτοιο παλληκάρι ».

This entry was posted in Ιστορικά, Στείρι, Χ.Κατσούλης. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s