Φοροδιαφυγή : Τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα…

Ζώης Τσώλης

Αν κάποιοι αναρωτιούνται ακόμα και σήμερα γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε 10 ολόκληρα χρόνια για να βγει από τα μνημόνια, έπειτα από τόσες θυσίες των μισθωτών και των συνταξιούχων και τα τεράστια βάρη που σηκώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι, αρκεί να διαβάσει προσεκτικά την έκθεση για το εύρος της φοροδιαφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» και πόσα χάνει κάθε χώρα ετησίως από την αποφυγή και κλοπή ΦΠΑ.

Δυστυχώς, και σε αυτόν τον κατάλογο η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ. Χάνει ετησίως το 31% των εσόδων από τον Φόρο επί της Προστιθέμενης Αξίας που παράγουν οι αλυσίδες της οικονομίας μας.

Οι απώλειες είναι τεράστιες, ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 7 δισ. ευρώ (!), ποσό που ισούται με τρεις φορές τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ (!) που επιβλήθηκε για να καλυφθεί αυτό το κενό και γιατί μπορεί να εισπραχθεί (!)

Για να είμαστε ακριβείς, σύμφωνα με την έκθεση η ελληνική οικονομία παράγει ΦΠΑ 22 δισ. ευρώ και το κράτος εισπράττει λιγότερα από 15 δισ. (!), όταν στην Ισπανία παράγονται ετησίως έσοδα 75 δισ. ευρώ και εισπράττονται τα 74 δισ.

Ακόμα και στη μικρότερη οικονομία της Πορτογαλίας παράγονται 19 δισ. και εισπράττονται τα 17,4 δισ. ευρώ. Δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αντιληφθεί κανείς γιατί η Πορτογαλία ξεπέρασε την κρίση πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα και δεν υποχρεώθηκε σε μειώσεις μισθών και συντάξεων. Και, πολύ περισσότερο, γιατί η μεγάλη οικονομική μηχανή της Ισπανίας δεν τέθηκε ποτέ – όπως εμείς – σε μνημόνια.

Χειρότερο όμως ακόμα και από αυτό το θλιβερό ρεκόρ, είναι η επικίνδυνη χαλάρωση με πρόφαση τον κορωνοϊό. Δυστυχώς το οικονομικό επιτελείο δίνει παρατάσεις για τις πληρωμές φόρων, εισφορών και χρεών στους πληττόμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό το πακέτο – κάθε φορά – και τον ΦΠΑ. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας τον προκαταβάλει ο καταναλωτής, άρα αν μια επιχείρηση έχει δραστηριότητα οφείλει να τον πληρώσει στο Δημόσιο.

Αν δεν έχει δραστηριότητα, μπορεί απλώς να υποβάλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ και να συνεχιστεί η ζωή μέχρι να ανακάμψει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι σαν να κλείνει το μάτι στη φοροδιαφυγή, επιτρέποντας ο ΦΠΑ που πληρώνουν οι καταναλωτές να μετατρέπεται σε κεφάλαιο κίνησης για τους επαγγελματίες.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κυβερνήσεις και υπουργοί αλλάζουν, αλλά όλα μένουν στάσιμα…

πηγή

This entry was posted in Αναδημοσίευση από in.gr. Bookmark the permalink.

1 Response to Φοροδιαφυγή : Τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα…

 1. Ο/Η Horhe Theo λέει:

  Ναι!! αλλα ΦΠΑ 24% ?
  Αυτός δεν είναι φόρος είναι νταβ…κι!! ή πεστε το όπως αλλοιώς θέλετε.
  Επι τουρκοκρατίας είχανε κεφαλικό φόρο.
  Εδώ έχουμε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, Τελη τηλεφωνίας, Τέλη κυκλοφορίας, καμιά πενηνταριά άλλους φόρους και τέλη. Χώρια τον Φόρο Εισοδήματος που αντε και τον καταλαβαίνω.
  Προκειται γιά κλοπή, ευθεία και ανερυθρίαστη κλοπή. Στόχος τους είναι να μείνουμε όλοι φτωχοί, πεινασμένοι και χρεωμένοι και όλα τα πλουτη & αγαθά του πλανήτη να πάνε σε 5 χέρια.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s